آموزش گام به گام ساخت میز چوبی
با رزین اپوکسی

رزین اپوکسی چیست ؟

رزین اپوکسی به زبان ساده و معرفی کاربردهای آن (آپدیت مرداد ۱۴۰۰)

در این مقاله میخواهیم با مفهوم دقیق رزین اپوکسی آشنا شویم و بفهمیم رزین اپوکسی چیست و چه کاربردهایی دارد.

رزین اپوکسی از خانوادۀ رزین‌های دوجزئی است که شامل «پایۀ رزینی» و «هاردنر» می‌باشد. این دو جزء باید به نسبت مشخص، بنا بر فرمولاسیون و کاربرد آن، با یکدیگر مخلوط شوند و سپس روی سطح یا قالب دلخواه استفاده شود. نمی‌خواهم وارد مباحث شیمی شوم. همین‌قدر که بتوانید دو جزء را از یکدیگر تشخیص دهید و اصول اولیۀ کار را یاد بگیرید، کفایت می‌کند.

 

رزین اپوکسی چیست ؟

پایۀ رزینی یا جزء A، اساس کار ماست که به سخت‌کنندۀ جزء B (هاردنر اپوکسی) نیاز دارد. پایۀ رزینی انواع مختلف دارد که عمدۀ نمونه‌های موجود در بازار و مناسب کار ما، از نوع «بیسفنول آ» است.

 

رزین اپوکسی چوب کد U1030
رزین اپوکسی دو جزئی

 

انواع هاردنرهای پرکاربرد برای اپوکسی

پرکاربردترین سخت کننده های اپوکسی به دو گروه اصلی تقسیم میشوند:

  1. هاردنرهای پلی آمین
  2. هاردنرهای پلی آمید

 

کاربرد هاردنر پلی آمین و رزین اپوکسی چیست ؟

در کارهای دکوراتیو معمولاً از نوع خاصی از هاردنرها استفاده می‌کنند که به آن «پلی ‌آمین» می‌گویند. هاردنرهای پلی آمین معمولاً بی‌رنگ‌اند و قابلیت اعمال در حجم را دارند. هاردنر پلی آمین رقیق است و قابلیت اضافه کردن حلال را ندارد (حلال‌پذیر نیست).

همان طور که گفتم این دو جزء باید به نسبت مشخص، طبق دستور کارخانۀ تولیدکننده، با یکدیگر مخلوط و داخل ظرف یا قالب دلخواه ریخته شود تا بعد از گذشت مدت‌زمان مشخص به نهایت سختی برسد و شکل قالب را به خود بگیرد.

 

کاربرد هاردنر پلی آمید و رزین اپوکسی چیست ؟

نوع دیگری از هاردنر با نام «پلی آمید» هم تولید میشود که قابلیت ترکیب را رزین اپوکسی را دارد. هاردنر پلی آمید رنگ نارنجی مایل به قرمز دارد و غلطت بالایی دارد. همچنین پلی آمید حلال‌پذیر است یعنی میتوانید حلال‌های خاصی را به هاردنر پلی آمید اضافه کنید تا رقیق شود. البته دقت کنید این نوع هاردنر برای ساخت میز رزینی، جواهرات رزینی و قطعات تزیینی رزینی به هیچ عنوان مناسب نخواهد بود و عمدتاً برای کفپوش اپوکسی استفاده میشوند.

۵ راه برای دور ریختن رزین اپوکسی

روش کار من این است که هرماه، زمانی را به پاکسازی کارگاهم اختصاص میدهم. سعی می­کنم یک موجودی از آنچه که دارم تهیه کنم و آنچه را که نیاز دارم مشخص کنم.

قسمتی از رزینهای اپوکسی موجود در کارگاه را باید دور بیاندازم و نیازی به آنها ندارم. در این بین قطعات خشک شده ای هستند که از تستهای این ماه باقی مانده و یا مقادیری رزین مایع که در ته ظروف به جا مانده اند.

اگر شما هم در موقعیتی مثل من قرار دارید، بهتر است به نکات زیر دقت کنید تا از نحوه دور ریختن صحیح رزین اپوکسی اطلاعات کافی بدست آورده و خیالتان از بابت آن آسوده باشد.

۱.هرگز مواد شیمیایی را داخل سینک یا چاه دستشویی نریزید!

ممکن است با ریختن آن به داخل سینک یا دستشویی، به لوله­ ها آسیب زده یا گرفتگی ایجاد کنید.

 

۲. روش دور ریختن رزین اپوکسی مایع

اگر از جزء A یا B که هنوز مایع است در کارگاهتان دارید و دیگر به آن احتیاجی ندارید، بهترین کار این است که آنرا جدا از سایر زباله ها قرار دهید. به عنوان مثال یک بطری رزین اپوکسی چسبناک را حتماً در کیسه پلاستیکی جدا قرار دهید سپس دور بیاندازید.

 

۳. ظروف رزین خالی شده و به آنها نیاز ندارم

اگر ظرف خالی دارید که قبلاً محتوی رزین بوده است، قبل از دور ریختن درب آنرا کامل ببندید. دور ریختن رزین اپوکسی با درب باز میتواند به کسانی که قصد تفکیک زباله ها را دارند آسیب بزند.

۴. با رزین اپوکسی خشک شده چکار کنم؟

رزین اپوکسی خشک شده خطری نخواهد داشت به شرطی که نسبت اختلاط را به درستی رعایت کرده باشید. با اینحال بهتر است برای دور ریختن رزین اپوکسی خشک شده، آنرا در نایلون مجزا قرار داده و داخل سطل زباله بیاندازید.

 

۵. رزین اضافی درست کردم..

اگر رزین اپوکسی و هاردنر را مخلوط کرده‌اید ولی مقدار مخلوط بیشتر مقدار مورد نیاز شماست به این روش عمل کنید:

مخلوط باقیمانده را درون لیوان طلقی یکبار مصرف (و یا ظروف پلی اتیلن) بریزید و آنرا به فضای باز کارگاهتان منتقل کنید و در گوشه ای قرار دهید. ۲۴ ساعت فرصت دهید تا به سختی اولیه برسد سپس میتوانید آنرا مشابه زباله های دیگرتان داخل سطل بیاندازید.

 

دقت کنید

آن لیوان یا ظرف دیگر قابل استفاده نخواهد بود. از لیوان های نرم یکبار مصرف استفاده نکنید چون با رزین واکنش داده و باعث سوراخ شدن ظرف و نشت مواد به محیط کار شما خواهد شد.

چه قالبی برای میز رزینی انتخاب کنم؟

اگر مجموعه آموزشهای ۶ مرحله ای ساخت میز رزینی یا میزهای ترکیبی با اپوکسی را دنبال کرده باشید حتماً این سوال برایتان پیش آمده چه قالبهایی قابل استفاده برای ساخت میز رزینی هستند؟

آیا فقط از قالب MDF میتوان استفاده کرد؟

از چه نوع MDF باید برای قالب بندی استفاده کنیم؟

روش جداسازی چیست؟

آیا واکس یا اسپری جداکننده نیاز هست؟

به چه روش باید واکس جداکننده را روی کار اعمال کرد؟

و …

یکی از بزرگترین معضلات کسانی که به صورت حرفه ای با رزین اپوکسی برای ساخت میز رزینی کار میکنند انتخاب نوع قالب است. همانطور که میدانید برای ساخت میزهای ترکیبی چوب و رزین اپوکسی نیاز به قالب بندی دارید ولی از هر جنسی نمیتوان برای قالب بندی استفاده کرد و این تنها یک دلیل دارد! چسبندگی بسیار قوی رزین اپوکسی به سطوح مختلف

 

از همین رو یک دوره ۶ مرحله ای ویدیویی کاملاً “رایگان” برای شما آماده کرده ایم تا با قوانین قالب بندی میز اپوکسی و انواع مختلف قالب آشنا شوید که به تدریج بر روی سایت قرار خواهد گرفت.

 

چه مواردی در این دوره آموزش داده میشود؟

 

چکار باید کرد تا چسبندگی رزین به قالب به حداقل برسد؟

از چه جنس قالبی استفاده کنیم که مجدداً قابل استفاده باشد؟

روش قالب بندی با 4 متریال مختلف (MDF, سیلیکون، پلکسی، اکریلیک)

معرفی قالب MDF ، روش قالب بندی

معرفی ۳ جداکننده همراه با معرفی برند (واکس، چسب نواری، اسپری)

روش اعمال هریک از جداکننده ها برای جداسازی راحتتر

معرفی قالب سیلیکون برای میز رزینی

معرفی قالب پلکسی و پلی کربنات ها

معرفی قالب اکریلیک، انواع مختلف، روش تهیه و قالب بندی

معرفی مراکز خرید

روش صحیح آب بندی قالب

و چندین نکته کاربردی دیگر

 

اصطلاحاتی که همۀ اپوکسی‌کاران باید بدانند

1. زمان قابل استفاده (Potlife)

واکنش از لحظه‌ای که اپوکسی و هاردنر را مخلوط می‌کنیم آغاز می‌شود. به بازۀ زمانی شروع واکنش تا گرم شدن مخلوط، زمان قابل استفاده یا پات‌لایف گفته می‌شوند. در این مدت شما می‌توانید به مخلوط استراحت دهید؛ مخلوط را روی سطح چوب یا داخل قالب بریزید و به آن شکل دهید.
نکته:
وقتی غلظت مخلوط شروع به افزایش کرد پات‌لایف به اتمام رسیده و مرحلۀ ژل‌تایم آغاز می‌شود.

 

۲. ژل تایم رزین اپوکسی(Geltime)

می‌خواهم این اصطلاح را با مثالی برایتان شرح دهم:
فرض کنید وزن مخلوط رزین و هاردنر شما ۸۰۰ گرم است. مخلوط  پس از چهار تا پنج دقیقه هم‌زدن آماده شده است. پنج دقیقه هم به مخلوط استراحت می‌دهیم. اگر چند دقیقۀ دیگر صبر کنید و بعد به ظرف دست بزنید، متوجه گرم‌شدن آن خواهید شد؛ گرم‌شدن یعنی شروع مرحلۀ ژل‌تایم.

 

از لحظه‌ای که حس کردید رزین در حال گرم‌شدن است، مرحلۀ ژل تایم آغاز شده است. با شروع واکنش، رزین کم‌کم ژل‌مانند می‌شود و رفته‌رفته غلظت آن افزایش می‌یابد؛ پس شروع گرم‌شدن رزین، یعنی آغاز واکنش.
از اینجا به بعد، گرما به‌صورت تصاعدی تولید می‌شود و هرچه وزن مخلوط بیشتر باشد و دمای محیط هم گرمتر باشد، پیشرفت واکنش سریع‌تر خواهد بود. با گذشت زمان، رزین کاملاً ژله‌ای شده و شروع به سخت‌شدن می‌کند.
مدت‌زمانی که طول می‌کشد مخلوط ژل شود، با زمان، دما و شکل ظرف نسبت معنا‌دار دارد.
اگر این مخلوط ۸۰۰گرمی را به حال خود رها کنید ، ممکن است ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از شروع ژل‌تایم، حرارت مخلوط به‌سرعت افزایش یابد و بخار آزاد کند و بجوشد. البته این زمان بسته به نوع هاردنر و اپوکسی‌ای که استفاده می‌کنید متفاوت است (اگر نوع هاردنر و اپوکسی تنبل باشد این اتفاق نخواهد افتاد.)

 

رابطه دما با ژلتایم رزین اپوکسی
رابطه دما با ژلتایم رزین اپوکسی

 

پس متوجه شدید دلیل جوشیدن رزین اپوکسی چیست

یا وقتی می‌گوییم وزن مخلوط شما در هر بار بیشتر از هشتصد گرم نباشد، دلیل آن چیست.
همچنین به دوستان می‌گوییم که بهتر است ارتفاع هر لایه از یک سانتی‌متر بیشتر نباشد و دلیل آن کنترل ژل‌تایم و جلوگیری از جوشیدن است (البته این بسته به نوع رزین اپوکسی، دما و حجم مخلوط متفاوت است که در ادامه به آن می‌پردازیم.)

وزن مخلوط چه تاثیری در گرم شدن رزین اپوکسی دارد؟

هرچه وزن مخلوط بیشتر باشد، افزایش دما سریع‌تر خواهد بود؛ چون گرما به‌صورت تصاعدی افزایش می‌یابد. هرچه زمان بیشتری از لحظۀ مخلوط‌کردن بگذرد، رزین سریع‌تر شروع به ژل‌شدن می‌کند. پس دما، زمان و وزن مخلوط را کاملاً تحت کنترل خود بگیرید.
اگر مخلوط به ظرف دیگری منتقل شود به‌شکلی که تماس سطح مخلوط با هوا بیشتر باشد (مانند سینی)، از افزایش شدید دمای مخلوط جلوگیری می‌شود.

 

چرا باید ژل تایم را کنترل کنیم؟

ایدئال‌ترین حالت این است که شما زمان بیشتری برای مخلوط‌کردن و ریختن مخلوط داخل قالب داشته باشید. طولانی‌شدن ژل تایم رزین اپوکسی فواید بسیاری برای حباب‌گیری دارد:
۱. ترکیدن راحت‌تر حباب‌ها قبل از ژل‌شدن؛
۲. فرصت بیشتر برای شعله‌گیری؛
۳. جلوگیری از جوشیدن مخلوط؛
۴. جلوگیری از ترک‌خوردن سطح؛
۵. جلوگیری از زردشدن زودهنگام؛
۶. جلوگیری از هدررفت زمان و هزینه.

 

چگونه ژل تایم رزین را کنترل کنم؟

۱. هرچه دمای محیط کمتر باشد، ژل‌تایم طولانی‌تر خواهد شد؛ در فصل زمستان ژل تایم افزایش می‌یابد. پس دمای محیط هرچقدر بیشتر باشد ژل تایم رزین اپوکسی کوتاه‌تر خواهد شد؛
۲. هرچه وزن مخلوط کمتر باشد، ژل‌تایم طولانی‌تر خواهد شد؛
۳. هرچه ارتفاع لایه‌ها کمتر باشد، ژل‌تایم طولانی‌تر خواهد شد.

 

اگر ژل تایم رزین اپوکسی را کنترل نکنیم چه اتفاقی می‌افتد؟

۱. در ظاهر اتفاق خاصی نخواهد افتاد، شما مخلوط گرم‌شده را داخل قالب می‌ریزید و ناگهان خواهید دید که رزین حرکت نمی‌کند و مثل ژلاتین شده است؛
۲. ممکن است تجمع رزین در مکانی باعث جوشیدن آن شود؛
۳. حتی ممکن است بر اثر افزایش دما، رزین ترک بخورد؛
۴. زردشدن رزین اپوکسی هم یکی دیگر از مشکلاتی است که به وجود خواهد آمد.

 

چگونه بفهمیم رزین به ژل تبدیل شده است؟

وقتی با اسپاتول قسمتی از سطح رزین را لمس کنید و رزین به دستتان نچسبد، در این مرحله ژل تایم تکمیل شده و وارد کیورینگ‌تایم شده است.
لازم است به‌یاد داشته باشید که مفاهیم علمی و شیمیایی این اصطلاحات، بسیار پیچیده و عمیق‌تر از آن است که من در این متن بیان می‌کنم؛ چون هدف ما توضیح اصطلاحات نیست، بلکه ساده‌سازی مفاهیمی است که کاربران اپوکسی باید با آن آشنا باشند و به همین دلیل ممکن است بعضی توضیحاتی که داده‌ام، ازنظر کارشناسان شیمی خیلی دقیق نباشد. هدف من عملیاتی‌کردن این علم برای علاقه‌مندان ساخت وسایل دکوراتیو است و نه بیان مفاهیم تئوری.
رزین اپوکسی بسته به نوع و کاربرد، ممکن است ژل‌تایم و کیورینگ‌تایم متفاوت داشته باشد. دما و موقعیت محیطی هم بسیار تأثیرگذار هستند. پس رفتار همۀ رزین‌ها  با یکدیگر مشابه نیست.

آموزش ساخت میز رزینی با اپوکسی چوب

سلام، به دوره آموزشی ساخت میز رزینی با اپوکسی چوب خوش آمدید.

شما خیلی خوش شانس هستید که با این دوره آشنا شدید و این قول را به شما میدهم که با کمی دقت در خواندن آموزشها و پشتکار میتوانید کار با اپوکسی چوب و ساخت میز رزینی را شروع کنید.

در این دوره همراه با هم قواعد مهم و اصولی تلفیق چوب با رزین اپوکسی چوب را خواهیم آموخت و نکات کار با اپوکسی چوب را با هم مرور میکنیم.

نکات فنی زیادی در کار با اپوکسی چوب برای ترکیب با چوب وجود دارد که در حد توان به شما میگویم و از شما هم میخواهم تجربیات و دانسته های خود را در این زمینه با دوستان به اشتراک بگذارید.

 

در دوره ساخت میز رزینی قرار است چه بیاموزیم؟

قدم به قدم پیش میرویم و از آموزش رزین کاری ، روش خرید رزین اپوکسی ، قالب بندی رزین ، روش اعمال لایه ها تا ساب و پولیش را با هم پیش میرویم.

 

آموزش ساخت میز رزینی توسط چه کسی تهیه شده؟

این آموزش به صورت اختصاصی توسط حامد شاهسوندی نویسنده کتاب تکه چوبهای پولساز از گروه آموزشی اپوکسی کار نوشته شده و به صورت رایگان در اختیار اعضاء سایت اپوکسی کار قرار گرفته است. از این که با انتشار مطالب این وبسایت به همراه منبع به ترویج مباحث آموزشی کمک می کنید از شما سپاسگزاریم.

 

رزین اپوکسی چوب اپوکسی کار
رزین اپوکسی چوب اپوکسی کار

 

قدمهایی که در مراحل ساخت میز رزینی پیش رو دارید به شرح زیر است:

گام اول: انتخاب قالب رزین

گام دوم: نکات خرید رزین اپوکسی – رزین اپوکسی از کجا بخریم؟

گام سوم: آماده سازی اتاق کار برای ساخت میز رزینی

گام چهارم: آموزش کار با رزین چوب

گام پنجم: آموزش رزین کاری + نکات مهم این مرحله

گام ششم: روش اعمال لایه های بعدی تا اتمام کار

اولین گام:  انتخاب قالب رزین

مشکلات عمده اکثر دوستانی که قصد تلفیق رزین اپوکسی و چوب رو دارند و به دنبال آموزش ساخت میز رزینی هستند از همینجا شروع میشود. جنس قالب شما باید یکی از این ۳ مورد باشد:

 

۱) قالب سیلیکونی رزین

2) قالب اپوکسی با ورق MDF

۳) ورق های پلی کربنات شفاف یا مشجر

۴) ورق اکریلیک شفاف

 

سعی میکنم خیلی کوتاه در مورد هرکدوم از این قالبها توضیحاتی بدم:

توضیح-۱) بهترین نوع قالب برای کار با اپوکسی ، قالب سیلیکون است به این علت که سیلیکون به اپوکسی نخواهد چسبید و بارها و بارها قابل استفاده است.

 

توضیح-2) قالب از جنس MDF روکش دار نسبت به چوب یا نئوپان به مراتب بهتر عمل میکند چون هم سطح صاف و یکدستی به شما میدهد هم جدا شدن اپوکسی از آن کمی راحتتر است. بهترین روکش، روکش ملامینه است همچنین روکش PVC و هایگلس هم جوابگو است.

 

۰ تا ۱۰۰ راه‌اندازی اتاق کار با اپوکسی

راه‌اندازی کارگاه ساخت تکه‌ چوب های پول‌ساز

آمادۀ راه‌اندازی اتاق کار با اپوکسی هستید؟

 

در این بخش به سه موضوع مهم اشاره می‌کنم که برای راه‌اندازی کارگاه کار با اپوکسی باید بر آن‌ها کاملاً مسلط باشید:

۱. روش جانمایی و ساخت اتاق کار با اپوکسی؛

۲. کنترل وضعیت جوّی؛

۳. تهیۀ وسایل و ابزار ضروری.

 

۱. روش جانمایی و ساخت اتاق کار با اپوکسی

اتاق؟! مگر به اتاق کار خاصی نیاز است؟ بله، شما به اتاق مخصوص کار با رزین اپوکسی نیاز دارید. اگر می‌خواهید این کار را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنید و کارگاه خود را پول‌ساز کنید، باید قواعد کار را رعایت کنید تا با خروجی متفاوت، یک‌سروگردن بالاتر از رقبا باشید.

ممکن است بعضی دوستان سؤال کنند که ما می‌خواهیم این کار را در منزل انجام دهیم، بازهم باید اتاق کار مخصوص داشته باشیم؟

جواب مثبت است. شما درهرحال اگر به‌دنبال نهایت کیفیت هستید، باید محل خاصی برای این کار در نظر بگیرید.

 

مکان‌یابی در منزل:

اگر تخصص شما کار با چوب نیست و کارگاهی برای آن ندارید، بهتر است به‌جای اجارۀ کارگاه و ایجاد هزینه از ابتدا، کار را در محیط کوچکی مثل یک اتاق از منزل یا محل کار فعلی خود شروع کنید و به‌قول ورزشی‌ها، بعد از سروکله‌زدن با رزین، بتوانید قلق‌های کار با این حریف چغر را بیاموزید، سپس کار حرفه‌ای را شروع کنید.

 

 

کدام اتاق منزل مناسب‌تر است؟

۱. کمترین رفت‌وآمد را داشته باشد؛

۲. پنجرۀ کوچکی به بیرون داشته باشد؛

۳. کف آن مسطح و تراز باشد؛

۴. آفتاب‌رو نباشد و نور کمتری از محیط بگیرد؛

۵. زیرزمین و محل‌های نمناک و خنک نباشد؛

۶. پشت‌بام نباشد؛ اما اگر اتاق دربسته باشد، مشکلی نیست.

 

اتاق کار چه شرایطی باید داشته باشد؟

۱. بر روی پنجره پرده نصب کنید تا نور بر روی میز کار نتابد؛

۲. میز کار را جلوی در ورودی نگذارید؛

۳. از لامپ بدون UV و ترجیحاً از نوع LED استفاده کنید؛

۴.دریچۀ کولر آبی را ببندید و روی آن را بپوشانید؛

۵. از پنکه استفاده نکنید.

مکان‌یابی در کارگاه:

اگر به کارگاه دسترسی دارید یا می‌خواهید از کارگاه فعلی خود استفاده کنید، باید به این نکات توجه کنید:

۱. مهم نیست آن کارگاه فعال است یا غیرفعال. درهرصورت، باید اتاق خاصی برای کار با اپوکسی در گوشه‌ای از کارگاه درست کنید؛

۲. این اتاق باید بسته و تا حد ممکن ایزوله باشد؛

۳. اگر کارگاهتان اتاق پیش‌ساخته دارد، شرایط انتخاب اتاق در منزل را که قبلاً ذکر کردم، در نظر بگیرید؛

۴. اگر فضای کارگاه یکدست است، باید قسمتی از آن را برای کار با اپوکسی جدا و آماده کنید.

 

چگونه اتاق کار با اپوکسی در کارگاهم درست کنم؟

بهترین حالت این است که فضایی حدود بیست متر مربع یا بیشتر، بسته به ظرفیت کار، در گوشه‌ای از کارگاه انتخاب کنید و آنجا را با پارتیشن‌بندی یا دیوارکشی جدا کنید.

اگر نمی‌خواهید هزینۀ زیادی متحمل شوید، می‌توانید برای درست‌کردن دیوارها از کلاف‌های چوبی استفاده کنید و فضای داخلی کلاف را با پشم سنگ پر کنید. پشم سنگ عایق بسیار خوبی در برابر دما و رطوبت است. سپس داخل و بیرون دیوارها را با نایلون ضخیم بپوشانید؛ این کار عایق را قوی‌تر می‌کند. سقف اتاق را هم می‌توانید با نایلون بپوشانید تا از ورود گردوغبار محیط جلوگیری کنید و دمای محیط حفظ شود. اگر در شهرهای سردسیر زندگی می‌کنید که دمای شب‌های زمستان به زیر صفر می‌رود، بهتر است سقف دائم بگذارید؛ زیرا نایلون به‌تنهایی کافی نیست.

اشتراک گذاری مقاله

مقالات اخیر

درباره ما

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.

خبرنامه

در خبرنامه ماهانه ما عضو شوید تا به روز باشید